A farsangi időszak kedvelt süteményei voltak a különböző fánkok. Nem csak kelt tésztából készült, hagyományos szalagos fánkot sütöttek német nagyanyáink, hanem porhanyós, omlós tésztából készülteket is. Ilyen volt például a Schneeball (Schneepaler), amit egy speciális kerek forma segítségével sütöttek ki forró zsiradékban.
Másutt kertajtónak (Katestierlich/Gartentürchen) is nevezték, de volt, ahol szakadt gatya, (verrissene Hose/zerrissene Hosen) volt a neve – igaz, ilyenkor a tészta csak rádlival bevagdosva, a forma nélkül lett kisütve.
Receptek/Rezepte:
https://receptletoltes.hu/arch%C3%ADvum/3357
https://balkonada.hu/nemet-holabda-fank-schneeball/
https://www.yumpu.com/de/document/read/21583391/leitbild-wurzeln-und-flugel-intelligente-wortspiele-neue-zeitung (4. oldal/Seite 4.)
A Neue Zeitungban megjelent cikk magyarul:
Ófalusi metszett fánk
„A gyerekek szívesebben eszik ezt, mint a farsangi fánkot”
Ez a fánk négyszögletes, három-négy bemetszése van, aranybarnára sütjük és még melegen fahéjas porcukorba forgatjuk – és máris készen van a finom farsangi különlegesség! Ezt a süteményt helyenként „Katestierlich”-nek, vagyis kertkapunak is nevezik, egyszerűen azért, mert úgy néz ki, mint egy kis deszkakapu. De Ófaluban farsangkor még más fánkokat is sütnek, például a „Schneepaler”-t, azaz a hógolyót vagy a tölcséres fánkot (Tutekrapfen).
„Hol ezt sütjük, hol amazt, hetente egyszer-kétszer” – meséli Kleisz Anna, aki ezt lányainak és unokáinak is megtanította, és ők néha elkészítik maguknak valamelyiket. De a nagyié ízlik mindig a legjobban! Disznózsír helyett manapság már csak étolajat használnak a kisütéshez, de a tésztába is kerül egy kis zsiradék, amit alig lehet érezni, de a tésztát feljavítja, véli a 73 éves nyugdíjas néni. 500 gramm liszt, 9 tojás sárgája, 1 evőkanál tejszín/tejföl, élesztő és hát egy kis zsír, ez a receptje a finom „hasított fánknak”. Miután kinyújtottuk a tésztát, négyszögletes darabokat vágunk, aztán csíkokat metszünk bele és utána már gyorsan ki kell sütni, nem szabad megkelnie, mint a farsangi fánknak. Még melegen fahéjas porcukorba kell forgatni a sütit, jó vastagon, hiszen a tésztában nincsen cukor. Melegen a legfinomabb, de még két nap múlva is élvezhető ez a sütemény.