A KÁRPÁTOK ÁSVÁNYAI / Morva- és Lengyel-Kárpátok

Egyetlen ásványi fűszerünk, a só

Legfontosabb, egyben az egyetlen ásványi eredetű fűszerünk a só, pontosabban a konyhasó. Ezt vagy tengervíz lepárlásával állítják elő, vagy pedig bányásszák. A bányászott konyhasót kősónak hívjuk, melynek tudományos neve halit. Kémiailag nátrium-klorid, képlete NaCl. A lengyelországi Wieliczkában és környékén a sóbányászat a 13. században kezdődött. A középkorban, a Jagellók uralkodása alatt a sóbányászatból származott a Lengyel Királyság bevételeinek egyharmada. Wieliczkában ma is van sótermelés, de a sót már nem bányásszák, hanem vízzel kioldják és lepárolják. A mélyszinti sóbányában a 18. és 19. század fordulóján kialakított turistaút ma is kedvelt célpontja az odalátogatóknak.
A képen: Halit (kősó), Wieliczka (Lengyelország). Mérete: 12 cm. Fotó: Tóth László