BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK
  • ÍZHÁLÓZAT (2011) - 2. nézet
    BARABÁSILAB: REJTETT MINTÁZATOK REJTETT MINTÁZATOK VÁLASSZON NÉZETET BEJÁRAT BEJÁRAT - 2. nézet NATURE 150 (2019) NATURE 150 (2019) - 2. nézet NATURE 150 (2019) - 3. nézet ÍZHÁLÓZAT (2011) ÍZHÁLÓZAT (2011) - 2. nézet MOBILITÁS ÉS PANDÉMIA (2008/2020) MOBILITÁS ÉS PANDÉMIA (2008/2020) - 2. nézet KONTROLL (2011) KONTROLL (2011) - 2. nézet BETEGSÉGHÁLÓ (2007) BETEGSÉGHÁLÓ (2007) - 2. nézet INTERAKTOM (2012) INTERAKTOM (2012) - 2. nézet KONNEKTOM (2019) KONNEKTOM (2019) - 2. nézet FORRÓ HÁLÓK (2019) VÁZLATOK (2018) KÖNYVTÁR KÖNYVTÁR - 2. nézet VÍRUSOK (2009/2020) „FÉKNYÚZ” (2018) MŰVÉSZETI HÁLÓ (2018/2020) MŰVÉSZETI HÁLÓ (2018/2020) - 2. nézet MŰVÉSZETI HÁLÓ (2018/2020) - 3. nézet KOZMIKUS HÁLÓ (2016) KOZMIKUS HÁLÓ (2016) - 2. nézet IMPRESSZUM
  • info
  • view_module
  • hu
  • en
chevron_left
  • launch
  • launch
  • expand_less
  • expand_less
  • expand_less
chevron_right

ÍZHÁLÓZAT (2011) - 2. nézet

Ábra I.
Ábra II.
Ábra III.

ÍZHÁLÓZAT (2011) - 2. nézet

Ételek világtérképe / Táplálékháló Kiterjesztett adatszobor-alkalmazás 

A projekt során a BarabásiLab a nemzeti konyhák ételeit vizsgálva hálózatalapú megközelítéssel tárta fel az összetevők kombinációjának az ízekre gyakorolt hatását. Vajon léteznek-e általános összefüggések a hagyományok és az egyéni ízlés hátterében? Természetes örömmel fogyasztjuk az emberi civilizációk által feltalált ételek sokaságát, de vajon mi határozza meg, hogy milyen íz-összetevőket preferálunk, mely hozzávalókat kombinálunk előszeretettel és milyeneket nem? 

A BarabásiLab által létrehozott hálózati modell egyik vetülete a hozzávalók hálózata, más néven az ízhálózat. Ebben minden pont egy hozzávalót jelöl, a pont színe az élelmiszertípusra utal, a pont mérete azt mutatja meg, hogy az adott összetevőt hány recept használja. Két hozzávaló akkor van összekötve, ha illanó összetevőik (ízmolekuláik) megegyeznek – a kapcsolat vastagsága a közös ízmolekulák számát jeleníti meg. 

A projekt vizuális megjelenítő eszközei közé tartozik egy 3D nyomtatóval készült szobor, a BarabásiLab első adatszobra. A szobor csomópontjaira kiterjesztett valóság-eszközzel (AR – Augmented Reality) rá lehet közelíteni, és a pontokat kibontva részletesebb képi és szöveges információk nyerhetők. 

A falon látható videó azt a folyamatot jeleníti meg, amint a számítógép keresi a kiállított adatszobor végső formáját. Alatta az a tanulmány olvasható, amelyben a BarabásiLab az ízhálót először leközölte. Végül pedig a terem végében a különböző nemzeti konyhák tipikus hozzávalói, valamint hozzávaló-kombinációi vannak megjelenítve.